Veel paarden vertonen compensatiegedrag als reactie op kleine pijntjes in hun lichaam, vaak veroorzaakt door de veeleisende taken die wij van ze vragen. Met bodywork activeren we het zelfherstellende vermogen en ondersteunen we het paard om de dagelijkse stress en lichamelijk ongemak los te laten. Met meer rust en ontspanning in het systeem zal je paard meer verbinding maken met zijn eigen lichaam en soepeler, meer gecoördineerd gaan bewegen.
Mishpa’s Bodywork is een verzameling van zachte behandeltechnieken. Er worden geen manipulaties gebruikt om ruimte in de structuren te krijgen en zal altijd de intentie hebben om vanuit zachtheid meer openheid te creëren in het fysieke lichaam, maar daarmee ook op het mentale vlak.
Hoe werkt een behandeling bodywork?
Ik maak gebruik van diverse zachte technieken voor het releasen van de fascia, energetische technieken, acupressuur, masterson method, ttouch, cranio sacraal, Jack Meagher Methode.
Ik gebruik een combinatie van technieken omdat niet elk paard hetzelfde nodig heeft. Het doel is altijd om rust, ontspanning en balans te creëren in het lichaam en daarmee ook in het mentale welzijn van je paard.
Balans ontstaat geleidelijk en zal altijd samen gaan met training. Het is daarom goed mogelijk dat je na de tijd ook tips mee krijgt op t gebied van training waar je mee aan de gang kunt. Zo zal de behandeling langer na werken.
Het zou fijn zijn als je van te voren al even een vragenlijst wilt invullen zodat ik weet tegen welke klachten je aan loopt, daarna plannen we een afspraak in. Het zou heel fijn zijn als je paard droog en schoon is over het hele lichaam op de dag van de afspraak
Denk jij nu…
Dit is wat voor ons!
De behandeling
Met de bodywork behandelingen werk ik op de fascia en de energie banen (meridianen) van het lichaam. Om als dier goed te kunnen functioneren is het van belang dat de fascia soepel, maar stevig is en dat de energie banen kunnen stromen. Van blokkades in de meridianen krijg je allerlei verschillende fysieke en mentale klachten. Door blokkades in de fascia / bindweefsel zie je veelal bewegingsbeperkingen. Met de behandeling zorgen we dat beide weer kunnen stromen zodat het systeem van je dier weer goed in staat is tot zichzelf reguleren en het zelfherstellend vermogen weer kan functioneren.
Voor de behandeling is het niet noodzakelijk dat je echt met een hulpvraag komt, maar dit kan natuurlijk wel. Wat wel belangrijk is is dat je paard op de dag van de afspraak droog en schoon is zodat ik goed kan voelen.
Bodywork in beweging
Naast een bodywork behandeling is het ook mogelijk om het effect van bodywork langer vast te houden door het mee te nemen in je trainingen of om gewoon gezellig samen met je paard te doen.
Je kunt deze training eigenlijk een beetje zien als een Yoga/Pilates les, waarbij de nadruk echt ligt op rust, ademhaling, rekken en strekken, maar wel binnen de grenzen van wat het lichaam aan geeft. Dit is een techniek/training waarbij het paard zelf veel inbreng geeft in de hoeveelheid van de bewegingen.
Wat is fascia
Fascia is eigenlijk het bindweefsel wat ons lichaam bij elkaar houdt. Het zit onder de huid, rondom de organen, en bij je paard bijvoorbeeld ook tussen de schouderbladen. De schouderbladen van je paard hebben namelijk geen bot connectie met het lichaam, dit zit slechts in elkaar van verbindingen van bindweefsel, ligamenten, pezen en spieren.
Zoals je wel kunt lezen, heeft het bindweefsel in het lichaam een hele grote functie. Eigenlijk kun je wel stellen dat alles in het lichaam van je paard vast zit door middel van fascia.
Je kunt je voorstellen dat als het fascia geblokkeerd wordt in zijn beweging dat dit leidt tot compensatie gedrag, maar ook blessures en gedragsproblematiek.
Fascia kun je eigenlijk goed vergelijken met een stuk plakband… als je dat gewoon uitgestrekt vasthoudt, is er niets aan de hand én verbindt het punt a met punt b zeg maar en je kunt dat een klein beetje bewegen, dan gebeurt er niets mee. Echter, als je te hard trekt, dan scheurt het… duw je het te dicht bij elkaar wordt het een frommeltje dat je moeilijk tot niet meer uit elkaar krijgt.
Het is dus van belang dat we beweging houden op de fascia, maar niet overstrekken en rekken.
Het bindweefsel kan beschadigen door een legio aan redenen en soms zijn ze niet eens echt aan te wijzen of toe te wijzen aan een specifieke gebeurtenis. Het is best wel een kwetsbare structuur. Daarom is een zachte techniek hiervoor erg belangrijk want we willen het natuurlijk niet scheuren en meer litteken weefsel maken.
Wat zijn energiebanen
Energiebanen, of meridianen genoemd, zijn te vergelijken met stroompjes water, of een waterslang. Natuurlijk geen echte waterslang in het lichaam, en een meridiaan is nooit echt 1 harde lijn, maar meer een gebied. Vanuit de verschillende orgaansystemen hebben we meridiaan lijnen. Als daar een blokkade is en het niet meer doorstroomt krijg je ongemakken, pijn, blessures.
Door goed te kijken naar de verbindingen tussen de meridianen kun je de verbanden vinden tussen bijvoorbeeld gedrag, blessures en onverklaarbare klachten bij de kern gaan aanpakken. Door de meridianen weer te laten stromen activeer je het zelfhelend vermogen.