Het einde van het jaar komt steeds dichter en dichter bij…
Deze donderdag is het alweer tijd voor het tweede kwartaal..
Ik heb mijn facebook en instagram tijdlijn bekeken.. op zoek naar de leuke herinneringen en hoogtepunten…
Ik trapte dit kwartaal af met het nut van werken met pionnen en balken. Het is zo mooi om te zien hoe veel effect dat heeft. Het is niet voor niets dat er ook onderzoek gedaan is naar het leuker maken of spelenderwijs trainen. Bij zowel kinderen als dieren heeft dit dus een groot effect op hoe snel dingen opgepakt kunnen worden. Door het leuk te maken zie je ook dat de dieren meer hun best willen en kunnen gaan doen op moeilijkere oefeningen. Door de pionnen en balken als ruiter of begeleider te gebruiken als focuspunten ben je zoveel duidelijker naar je dier toe.
Als je de pionnen en de balken op de juiste manier in zet voor je trainingsdoel, kom je tot een veel effectievere manier die langer blijft hangen dan wanneer je maar steeds weer en weer dingen blijft oefenen.
Dat bracht me ook bij posts over de mentale gesteldheid van de ruiter… want… hoe bewust ben jij eigenlijk van je gedachten rondom je paard? Weet je dat je paard jouw energie altijd op pikt en daar dus ook op reageert?
Om het hoofd leeg te maken is bijv wandelen met je paard een hele fijne manier. Je leert je paard buiten zijn in onze mensen wereld en dat dat wel mee valt… Als je een schone berm hebt kun je daar ook fijn de paarden zelf hun kruiden laten uitzoeken… Zo maak ik onderscheid tussen een snack wandeling en een wandeling met trainingsdoelen. Dit geeft mijn paard zoveel vertrouwen dat ze nu zelfs voorop durft te lopen ipv als een blazend monster achter mij te kruipen omdat alles zo eng is…
Ik deelde “Als je geen probleem maakt… hoef je hem ook niet op te lossen”. Die zorgde wel voor veel reacties want nee het is niet leuk om te horen, maar de meeste problemen die wij ervaren met paarden die maken we zelf. We creëren ze door niet vanaf het begin af aan te communiceren wat wij willen, wat wij verwachten van onze paarden in onze mensenwereld. Wat ben ik blij te zien dat veel mensen dit gedrag nu niet meer af doen als “hij moet er maar gewoon doorheen en hij moet t maar gewoon doen”, maar dat de gedachte kan worden “wat kan ik doen, om het voor mij en mijn paard duidelijker te maken?”. 1 van de dingen die je heel eenvoudig kunt doen is jonge paarden kennis laten maken met “grote paarden in de mensenwereld”-dingen. Begin er vroeg mee, dat helpt je de stappen rustig te kunnen doorlopen! Weet je niet goed waar te beginnen? Vraag hulp, ook bij je jaarling of jonge paard voordat je gaat rijden 🙂 Een goede basis is álles.
Krijg je toch te maken met ongewenst gedrag, bedenk dan dat achter elke uiting, elke emotie dat daar een behoefte achter zit. Wat is jouw behoefte? Wat is dat wat gezien moet worden? Je paard helpt jou dat in te zien, maar je moet er zelf wel voor open staan. Hoe moeilijk het soms ook is. Blijft je paard steeds door je grenzen heen walsen… Ben jij dan wel duidelijk genoeg in het aangeven van die grenzen? Bewaak jij je grenzen wanneer je deze hebt uitgesproken? Of is het altijd mogelijk om toch die grenzen weer een beetje op te schuiven?
We hebben allemaal te maken met patronen, zeker als we regelmatig samen werken met ons paard. Want ons paard herkend onze patronen en zet deze in om het zichzelf zo goed mogelijk te maken…
Blijf je met je paard in patronen hangen? Zoek dan iemand die je kan helpen dit patroon te herkennen. Het is de weg naar een blijvende verandering voor jou en je paard. En niet alleen in jullie relatie samen, maar ook daar buiten.
Trailerladen… Het blijft voor veel mensen een ding, maar hulp vragen.. is nog niet zo gemakkelijk. Waar we voor het trainen onder het zadel eigenlijk overal hulp bij vragen, moeten de dingen op de grond eigenlijk maar als vanzelf gaan. Als het niet vanzelf gaat “ben je geen goede paardenvrouw” tsja… daar heb ik toch een andere mening over. Je paard pikt jouw energie op, dat is zijn manier van communiceren dus hij is daar een meester in, hoe hard jij ook dingen probeert te verbloemen, voor je paard gaat je dat echt niet lukken. Door bewustwording van je eigen patronen, kun je je paard anders laten reageren omdat jij anders gaat reageren. Zo lossen we stap voor stap, maar wel met een stevige basis trailerlaad problemen op. En niet voor 1 keer, maar als je het weet vast te houden, voor altijd én ook met andere paarden! De begeleiding daarin blijft zo mooi, maar de eerste stap blijft… Durf hulp te vragen!
Paarden die niet willen… paarden met pijn… we zien niet alles op foto’s en andere beelden. Geef je paard het voordeel van de twijfel wanneer hij nee zegt. Collega Paardenfeest schreef hierover een heel erg mooi stuk en ik kon niet anders dan het te delen
Eigen en persoonlijke ontwikkeling
Het tweede kwartaal stond ook in het teken van een zoektocht in mezelf… Wat wil je nu eigenlijk? Waar word je blij van? Wil je zo door blijven gaan of moeten we een andere weg in?
Het is een interessante zoektocht gebleken, waarvan je in de volgende blogs echt nog meer gaat lezen.. want wat een verandering is er gekomen…
Ik deelde nl ook mijn eigen probleem.. Ik denk ergens ook wel dé reden naar de zoektocht “hoe kan ik mensen beter helpen”. Vaak komt zoiets niet zomaar uit de lucht vallen… Ik was al jaren een voorzichtige ruiter, maar dit nam wel erg ruime vormen aan en je kon dit gerust een angst noemen… een angst onder het zadel voor mijn eigen paard.. mijn eigen angst die mij in de weg zat om te rijden met mijn paard. Van angst naar vertrouwen is zoooo’n moeilijke weg, je hebt hulp nodig. Je kunt niet zonder… ook niet een instructeur, zoals ik, die zoveel mensen helpt in hun proces, komt er niet alleen uit… Dat toegeven was niet makkelijk, maar oh zo blij dat ik het gedaan heb!
Ik leste regelmatig bij Marije.. we waren zo lekker op weg.. Helaas aan het einde van dit kwartaal moest ze naar de tandarts.. Haar reactie op de sedatie is niet normaal, maar helaas wel beperkend in onze zoektocht, in onze training.. Die helaas dus stil kwam te staan…
Ook was het 2de kwartaal een kwartaal waarin ik weer meer ging inzetten op de natuurgeneeskunde. De spagyriek map werd afgestoft, maar ook de bachbloesems en mijn biotensor heeft weer veel werk mogen doen. Het is heel erg fijn om precies uit te kunnen meten wat een systeem nodig heeft aan ondersteuning. En met de december maand nu, gebruik ik m veel om dieren met angst voor vuurwerk te ondersteunen.
Ondertussen ging de opleiding voor de Chinese Kruidengeneeskunde gewoon verder, dus die boeken werden ook weer boven gehaald… Met bijzondere inzichten. Over mezelf en mijn werk. De Chinese geneeswijze is gericht op communicatie en doorstroming. Blokkades weer in beweging zien te krijgen… Ik word er zo blij van!
Ik volgde dit kwartaal ook meerdere mastermind bijeenkomsten van de Happy business starter. Je kan dit wel terug zien in mijn iets actievere houding op social media, maar dat blijft toch een dingetje om daar enige regelmaat in te krijgen…
Dit kwartaal starten we ook met de eerste masterclasses. Annelies van Zeeuwspaardengedrag en ik geven elke 14 dagen een masterclass met een onderwerp. Super leuk om te doen, maar het bedenken van onderwerpen is soms wel een ding. Je kunt trouwens de masterclasses ook terug kijken op https://www.youtube.com/@langebeeke2/videos
Ik schreef ook enkele mooie blogs, tenminste dat vind ik zelf.. je vind ze hier: www.mishpa.nl/blogs
Ook wilde ik jullie het volgende filmpje niet onthouden 🙂