Een nieuwe blog, waarbij ik hoop op net zoveel leuke (of minder leuke, maar wel leerzame) reacties!
Trailer laden, een vak apart?
Of kan je jezelf verbeteren en daarmee je paard?
Een voorbeeld uit de praktijk, toevallig deze week 2 dezelfde “casussen” gehad. Natuurlijk nooit helemaal hetzelfde, want elke combinatie is uniek en daarmee dus ook de aanpak van het probleem. Het kwam er alleen in beide gevallen op neer dat de mens de nare situatie meenam naar de training en daarmee kregen we dus niets van het paard gedaan. Lichaamstaal was in beide gevallen oké, wat kleine verbeteringen hier en daar waardoor het net wat makkelijker werd, maar niks groots waardoor het paard zo zou gaan reageren.
Nu zul je denken:
maar waarom ging dat paard dan toch de trailer niet in?
Na even te hebben gepraat met de eigenaar bleek… “ja maar de vorige keer ging hij zo hard achteruit dat hij zn hoofd stootte en dat ging zo hard dat ik dat echt niet nog een keer wil meemaken” of “Ja maar als ik hem loslaat gaat hij zéker achteruit” en “ik durf hem niet los te laten hoor, straks valt hij weer aan”
Oké dit zat dus duidelijk Niet in de lichaamstaal, maar in het hoofd van de eigenaar. Zelf het paard gepakt, zonder te denken aan vroeger, ik wist immers enkel uit verhalen wat er gebeurd was.
Wist jij dat de gedachte soms sterker is dan welke hulp dan ook?
Ik ging aan de slag, met beide paarden. Alsof het mijn eigen paard was, waarmee ik gewoon lekker mijn ding wilde doen. Ik had in mijn hoofd, dat wat de eigenaar graag wilde. Met plezier… naar het bos! Zonder stress…
Natuurlijk ging met deze verandering het paard niet dírect mee want die trailer… dat bleef toch wel een heel erg eng ding. Maar na een klein beetje aandringen, vooral aan de achterkant (want de grootst gemaakte fout tijdens het trailerladen is blijven trekken aan de voorkant!) toch een stapje de klep op. De druk viel weg en het paard verbaasde zich en vloog direct weer achteruit. Hij snapte niet dat de druk eraf zijn beloning was.
Even een stapje terug… naar de bak.. zonder trailer…
Je zult nu denken… naar de bak… zonder trailer? Euh je kwam daar toch om trailer te laden? Dat klopt, maar als het paard niet beseft dat hij voor druk van achter naar voren moet (en aan zn hoofd word hij alleen gestuurd!) dan kun je bij de trailer helemaal niets beginnen. Als je paard door heeft dat hij door druk van achter naar voren moet, gaat hij naar voren dat de druk dan weg valt… dan heb je al heel veel gewonnen! Dit is namelijk ook hoe het in de kudde ook werkt, dus voor een paard zou dit natuurlijk moeten zijn. Helaas zijn veel paarden het verleerd, maar als je even met ze gaat spelen komt dit écht wel naar boven omdat het zo natuurlijk voelt voor ze.
Het knopje is om… terug naar de trailer..
Goed.. het paard snapt dat hij naar voren moet op druk van de achterkant, maar daarmee is de angst voor die veel te enge trailer natuurlijk nog niet verholpen. We gaan weer een stapje naar de klep, gaan regelmatig eens even achteruit, naar links en naar rechts… want de beste manier om een angst te overwinnen… is afleiding! 1 stapje op de klep, alle druk valt los… nog een stapje naar voren.. hé de druk valt weer weg. Dít is leuk! Goed ik doe nog een stapje naar voren voor je!
Oh dat mocht niet? Euh? Dit snap ik niet… je wilt toch dat ik erin ga?
Nee ik wil dat je er in gaat als ík het vraag… je laat je paard toch ook niet over een sprong springen als jij dat niet wilt?
Oke dus een stapje in de achteruit, dat is vreemd….
Even rusten, en daarna weer een stapje naar voren… hé verrek die trailer ís helemaal niet zo eng… er is zelfs wat te eten te vinden….
Een half uurtje later…
staan we ontspannen op de trailer…
En nu de eigenaar gezien heeft… dat het ook ontspannen kan, als je de kracht van je gedachte maar onderkend…
Er is nog een beetje werk, en daar gaan we mee bezig… maar soms… regelmatig… is niet het paard het probleem…
Gaat jouw paard niet op de trailer?
Wil je dit graag opgelost hebben? Ik kan je helpen.
Bekijk de website https://www.mishpa.nl/trailer-laad-problemen/ voor meer informatie.
Natuurlijk mag je ook altijd contact opnemen.